torsdag 25 september 2008

Onda aningar

Det tisslas och tasslas på olika håll om en "lösning" på den för regeringen så pinsamma FRA-frågan. Lösningen verkar vara att inrätta en "specialdomstol" som skall bestämma vad FRA ska få tillgång till.

Nyckelordet är återigen "få".

Om staten tar en kopia på gränsöverskridande trafik så är det massavlyssning. Oavsett om det är en myndighet eller en domstol, eller för den delen ingen alls som sitter i statens ända och tittar.

Den enda avlyssning som är acceptabel är den som sker vid brottsmisstanke, eller inom den rent militära signalspaningen (pratar ryssarna mer längs östersjö-/ishavskusten än normalt? Längs finska gränsen?). För båda dessa ändamål finns det andra myndigheter som kan ta över kompetens och uppgifter från FRA.

Vidare finns det för ingen av dessa ändamål något behov av att plocka all gränsöverskridande trafik i kabel, utan allt kan skötas antingen genom domstolsbeslut om hemlig teleavlyssning, eller helt vanliga radioantenner och annan signalspaningsutrustning. Det vill säga: det finns ingen anledning att begränsa vad staten får göra, om begränsningen ligger i vad de kan göra.

Snälla folkpartister, låt er inte luras på det här sättet. Om Fredrik Reinfeldt hotar med att avgå, så låt honom avgå, det är tyvärr inte svårare än så. För att vi överhuvudtaget skall ha livaktig demokrati i det här landet, för att visa att politiker faktiskt kan lyssna, för att sveriges folk förtjänar det. Riv upp, gör om, gör rätt!

Inga kommentarer: